Czy długo stosowałeś do siekania ziół złych narzędzi? Posługując się nieostrym nożem możesz spowodować zniszczenie włókien będących w ziołach i sprawić by zostały zmiażdżone w trakcie krojenia.. Noże nie nadają się do rozdrabniania wiotkich liści i łodyg ziół.
Ostrza nożyc wytworzone są z wysoko gatunkowej stali X50 CrMoV15 zapewniają długą ochronę krawędzi tnących zapobiegającą zniszczeniom posiadającą odporność na korozję. Wykucie z jednej bryły i podania hartowania w lodzie nożyce spełniają się wielu zadaniach kuchennych, które wymagają krojenia: począwszy od ucinania świeżych ziół bez miażdżenia ich włókien, pocięcia pędów roślin do rozdrobnienia suszonych owoców. Uchwyty są wytworzone z polioksymetylenu – specjalnego materiału, który jest bezpieczny w styczności z produktami spożywczymi.
W rączkach nożyc znajdziemy otwieracz do butelek.